Yazımıza başlamadan önce aort damarı ve buna bağlı hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz “Aort Damarı Nedir ve Ne İşe Yarar?” konumuza göz atabilirsiniz.
MR Anjiyografi: Damar içindeki kan akışını ve yapısal bozuklukları detaylı bir şekilde gösterir. Aort diseksiyonu gibi acil durumların değerlendirilmesinde faydalıdır.
Ultrason Özellikle yüksek possibility taşıyan bireylerde abdominal aort anevrizmalarının taranmasında sıklıkla kullanılır. CT tarama
Anevrizma sonucunda kan basıncı nedeniyle damar katmanlarından sızıntı olabilir ve damar tamamen patlayarak vücutta kanama oluşturabilir.
Aort anevrizma taraması bilgisayarlı tomografi ile yapılabilir. Ülkemizde tansiyon ve damar sertliği probleminin yaygın olması nedeniyle, bu hasta grubunda en az bir kere aort anevrizma taramasının yapılması hayat kurtarıcı olabilir.
Aort anevrizması olan hastaların birçoğunda şikayet görülmemektedir. Bunun yanında anevrizma genel olarak başka ve ilgisiz bir durum için yapılan rutin sağlık taramaları esnasında çekilen bir röntgen filmi ile keşfedilir.
Bu nedenle hastanın, anevrizma yırtılması olmadan önce bu konuda deneyimli bir merkezde takipte olması ve gerekiyorsa girişim planlanması hayati öneme sahiptir. Aort anevrizmaları tedavi edilmediği taktirde gelişebilecek bir diğer komplikasyon, anevrizma kesesi içerisinde pıhtı oluşumudur. Bu pıhtı oluşumu aort damarının ve dallarının direkt tıkanmasına yol açabileceği gibi, hayati organlara pıhtı atmasına yol açarak geçici ve kalıcı organ yetmezliklerine de neden olabilir.
Aort anevrizmasının yırtılma ya da diseksiyon oluşumu komplikasyonlarında hastaların yaklaşık yüzde 70’i olay esnasında hayatını kaybetmektedir. Hayatta kalan hastaların yarısından fazlası; acil ameliyata alınmadığı taktirde takip eden two saat içinde kaybedilebilmektedir.
Halk arasında aort anevrizmasına, aort damarı genişlemesi advertı verilmektedir. Bunun sebebi anevrizmanın aort damarında bir kese oluşturup damarın hacmini arttırmasıdır.
Nabız Hissi: Karında atar damar ritmi ile uyumlu aort anevrizması bir nabız hissedilebilir. Özellikle zayıfile yapılı bireylerde, karın bölgesindeki anevrizma, elle hissedilebilir bir şişlik olarak fark edilebilir.
Doktorlar, hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişi hakkında bilgi toplar. Fizik muayene sırasında abdominal anevrizmaların varlığı bazen karın bölgesinde nabız gibi atan bir kitle olarak hissedilebilir. Ancak torasik anevrizmalar fizik muayenede genellikle saptanamaz.
Aort damarının karın (abdominal) bölgesindeki duvarlarında zayıflama oluşması sonucu yavaş yavaş balon gibi şişmesi ve damarın genişlemesi durumudur.
Endovasküler anevrizma onarımı: Minimal invaziv bir prosedür olan endovasküler cerrahide kateter kullanılır. Aort`a yönlendirilen kateter stent greftin damar duvarına yerleştirilmesini sağlar.
Ameliyat sonrası ağrı problemi minimum invaziv operasyonlarda çAlright daha hafif ve kısa süre olur